SKEMA
CADANGAN:
(a)
Jelaskan dua faktor pengeluaran yang terlibat dalam pengeluaran barang
industri. [6]
Dua
faktor pengeluaran:
1.
Bahan Mentah
- merangkumi sumber
alam semula jadi meliputi hasil galian,pertanian
Cth: Petroleum
sebagai bahan api untuk menggerakkan mesin
2.
Modal
-merujuk kepada
modal kewangan dan modal fizikal
Cth: Jentera dan
bangunan kilang untuk memproses pengeluaran
3.Modal insan
-merujuk kepada
kebolehan dan kemahiran sumber manusia
Cth: operator
pengeluaran terlibat dengan bahagian pengeluaran produk kilang
4.Teknologi
-ialah kaedah
yang direka cipta untuk memudah dan mempercepat pengeluaran produk
Cth: penggunaan
robot dalam aktiviti pemasangan kenderaan
5.Keusahawanan
-Himpunan
kemahiran seseorang usahawan seperti mempunyai ciri-ciri keatif ,inovatif dan
berani mengambil risiko.
Cth: Boon Siew
merupakan usahawan yang terlibat dengan pengeluaran motosikal yang berpandangan
jauh dan berani mengambil risiko.
[mana-mana 2 pertama:fakta-1m,Huraian -1m
,cth-1m]
(b)
Jelaskan tiga aktiviti perniagaan yang
menawarkan perkhidmatan kepada pengguna. [6]
1.Peruncitan
-aktiviti perniagaan yang menjual barang
dengan kuantiti yang sedikit kepada pengguna akhir
2.Pemborongan
-aktiviti perniagaan yang membeli barang
secara pukal daripada pengilang dan menjual dalam kuantiti yang kecil kepada
peruncit
3. kewangan
-aktiviti menawarkan perkhidmatan
kewangan kepada pengguna seperti bank dan syarikat insurans.
4.profesional
-aktiviti yang menawarkan perkhidmatan
yang khusus seperti perkhidmatan perakaunan dan guaman
5.Perhotelan
-aktiviti perniagaan yang menawarkan
perkhidmatan penginapan,makanan ,minuman dan kemudahan rekreasi
6.pendidikan
-menawarkan pendidikan kepada orang
ramai seperti pusat tuisyen,sekolah swasta
[mana 3 yang pertama fakta-1m.huraian -1m]
(c)
Dengan merujuk kepada contoh produk yang
sesuai,terangkan tiga jenis susun atur kilang [5]
1.Susun atur secara tetap
-Cth:pembinaan empangan,jambatan
-kedudukan produk ditetapkan sementara
pekerja ,bahan mentah akan dibawa ke lokasi produk
2.Susun atur proses
-Cth:Kilang perabot,kilang memproses
makanan
-pengumpulan manusia dan alatan yang
sama fungsi yang sama fungsi di satu tempat tertentu
3.Susun atur produk
-Cth:pemasangan kereta,
-penyusunan stesen-stesen atau satu
barisan mesin mengikut urutan proses pengeluaran
4.susun atur selular
-Cth:pengeluaran telepon bimbit,
-mengumpulkan mesin atau elemen kerja
yang berbeza kedalam pusat kerja yang kecil.
(d)
Terangkan bagaimana kawalan proses secara statistik digunakan sebagai alat
kawalan kualiti sesuatu produk. [4]
-teknik mengawal proses pengeluaran
dengan menggunakan kaedah statistic
-dalam SPC, carta kawalan digunakan untuk
menilai sampel output sesuatu proses pengeluaran samada produk berada dalam had
yang boleh diterima.
-buat rajah carta kawalan
-huraian rajah
(e)
Terangkan proses pemasaran yang perlu diikuti oleh seseorang pemasar sebelum
memasarkan sesuatu produk . [6]
1.menilai peluang-peluang pemasaran
-mendapatkan maklumat tentang
persekitaran pemasaran seperti demografi,ekonomi dan teknologi.
2.memilih sasaran pasaran
-melibatkan aktiviti segmentasi
pasaran,penyasaran pasaran dan perletakan pasaran
3.membina campuran pemasaran
--membentuk pengabungan aktiviti
pemasaran iaitu produk,pengedaran,penetapan harga dan promosi
4mengurus usaha pemasaran
-merangkumi aktiviti
menganalisis,merancang,melaksana dan mengawal proses pemasaran.
(f)
Terangkan empat komponen dalam analisis SWOT. [4]
1.kekuatan,faktor dalaman organisasi
yang membantu pencapaian objektif.cth: jenama yang terkenal
2.kelemahan,faktor dalaman organisasi
yang menghalang pencapaian objektif.Cth:modal yang terhad
3.Peluang,faktor luaran yang membantu
kepada pencapaian objektif organisasi.Cth:pemasaran internet,penggunaan
teknologi baharu
4. Ancaman,Faktor luaran yang memberi
kesan negetif kepada pencapaian objektif.cth: kemasukan pesaing baru yang
kuat,persaingan harga
(g)
Jelaskan bagaimana strategi pemasaran tidak dibezakan,pemasaran dibezakan dan
pemasaran tertumpu digunakan untuk menyasarkan pasaran sesuatu produk. [6]
i.strategi pemasaran tidak dibezakan
-perniagaan tidak mengambil kira perbezaan
yang terdapat dalam pasaran
-aktiviti pengagihan dan promosi
dijalankan secara meluas kepada pengguna
-menggunakan campuran pemasaran yang
sama pada semua segmen
-cth:syarikat besar seperti Pepsi mengeluarkan produk seca besar-besaran
ii.pemasaran dibezakan
-menyasarkan beberapa segmen pasaran dan
cuba membentuk tawaran produk yang berbeza bagi setiap segmen.
-cth: syarikat Proton mengeluarkan
pelbagai model bagi segmen yang berbeza
iii.pemasaran tertumpu
-perniagaan memilih beberapa segmen
pasaran yang boleh disasarkan dengan campuran pemasaran yang sama.
-cth:Syariakat penerbangan Air Asia
memfokuskan pemasaran kepada penumpang rantau Asia.
(h)Bezakan
antara penghuraian kerja dan spesifikasi kerja . [4]
Penghuraian kerja; satu dokumen formal
yang merupakan ringkasan bagi sesuatu kerja yang spesifik.
Maklumat: nama jawatan,lokasi
kerja,jenis kerja,ringkasan kerja
Spesifikasi kerja; satu dokumen formal
yang mengariskan kelayakan yang perlu dimiliki pekerja
Maklumat:kelulusan, pengalaman ,kemahiran
dan personaliti
(i)Terangkan
empat kepentingan penilaian prestasi seseorang pekerja. [4]
i.sebagai saluran komunikasi yang formal
antara pekerja dan pengurus
ii.menggalakkan pekerja meningkatkan
prestasi kerja .
iii.memperolehi maklumat tentang kualiti
sumber manusia yang sedia ada
iv.menentukan ganjaran dan pampas an
pekerja
v.membentuk program latihan
(j)
Nyatakan proses yang perlu diambil untuk
mengenakan tindakan disiplin ke atas pekerja yang bermasalah. [5]
1.amaran lisan
2.amaran bertulis
3.surat tunjuk sebab
4.inkuiri
5.hukuman
Soalan
2
( a)
|
|
|
Empat prosedur pemilihan pekerja:
1. Borang permohonan
· Langkah awal dalam proses pemilihan untuk
disenaraipendekkan
· Memberi maklumat tentang butir-butir
peribadi pemohon/kelayakan akademik dan ikhtisas/pengalaman
kerja/minat/kegiatan sosial/kegiatan kokurikulum
· Merupakan satu kaedah penapisan yang berkesan
· Maklumat yang diperolehi dinilai dan
dimasukkan ke dalam sistem maklumat sumber manusia sebagai bahan penilaian
pemilihan
Fakta 1 m & Huraian 2 m
[ MAX 3 m]
2. Semakan rujukan
· Mengandungi maklumat tambahan tentang calon
seperti majikan terakhir/rakan sekerja/guru/pensyarah yang boleh dihubungi
· Bagi mengetahui/mendapatkan lebih banyak
maklumat tentang sikap/personaliti calon
· Semakan ini sebagai tapisan keselamatan
dengan pihak yang boleh dirujuk sama ada melalui telefon/surat/penyiasatan
sendiri
· Penyemakan latar belakang calon bertujuan
mengesahkan ketepatan maklumat yang terdapat pada borang permohonan
Fakta 1 m & Huraian 2 m
[ MAX 3 m]
3. Temuduga
· Merupakan
proses pertukaran maklumat antara organisasi dengan calon
· Kaedah
di mana organisasi dapat menanya siri soalan berkaitan
kerja/pengalaman/kemahiran
· Untuk
menentukan calon layak atau tidak untuk jawatan yang dipohon
· Peluang
majikan melihat gelagat/personaliti calon secara bersemuka
Fakta 1 m & Huraian 2 m
[ MAX 3 m]
4. Ujian pemilihan
· Membantu
organisasi membuat keputusan yang betul tentang siapa yang layak
· Mengukur
sama ada calon dapat melakukan kerja dengan baik atau tidak
· Ujian
ini untuk menapis calon
· Contoh
ujian pemilihan seperti ujian kecerdasan/ujian kecekapan/ujian
personaliti/ujian eq/ujian bakat/dll
Fakta 1 m & Huraian 2 m [MAX 3 m]
|
i.
Berapakah usia syarikat Nestle’ di Malaysia pada tahun 2012. [2]
·
100 tahun [1]
·
Penubuhan kilang pertama di
Petaling Jaya pada tahun 1912.[1]
·
Pada tahun 2012 Nestle genap 100
tahun penubuhannya di Malaysia. [1]
[ maksima 2m]
ii.
Jelaskan faktor pengeluaran yang terlibat dalam syarikat Nestle’. [12]
Faktor
pengeluaran yang terlibat
1.
Bahan mentah [1]-sebagai input
utama pengeluaran[1]
·
Bahan untuk pengeluaran milo/kit
kat/ Koko crunch-koko[1]
·
Tanah/lokasi kilang di
Malaysia-kilang pertama di lembah kelang[1], kini mempunyai 7 buah kilang di
Malaysia[1]
·
Peralatan dan mesin-sebagai
peralatan untuk pengeluaran. [1]
[maksima 4m]
2.
Modal insan [1]-
·
5000 buruh/pekerja tempatan[1]–
untuk semua aspek operasi pengeluaran dan pengurusan [1]
·
Petani[1]- bekerja secara kontrak
untuk membekal bahan mentah [1]
[maksima
4m]
3.
Modal kewangan [1]
·
RM180 juta perbelanjaan modal
untuk menaikl taraf kemudahan termasuklah mesin dan peralatan pengeluaran.[1]
·
Peruntukan kewangan/modal yang
besar untuk membayar 5000 gaji pekerja[1]
·
Peruntukan kewangan/modal untuk
membina kilang baharu/7 buah kilang sedia ada.[1]
·
Peruntukan kewangan untuk
lain-lain perbelanjaan modal seperti pembelian aset tetap perniagaan[1]
·
Peruntukan kewangan/modal untuk
perbelanjaan pemasaran. [1]
[maksima
4m]
4.
Ciri-ciri Keusahawanan[1]
·
Usahawan yang berani menanggung
risiko dan mampu mengembleng semua faktor pengeluaran untuk menjadikan Nestle’
sebuah syarikat yang berjaya di Malaysia selama 100 tahun. [2]
·
Usahawan juga mempunyai daya usaha
dan inisiatif yang tinggi untuk memastikan produk Nestle’ terkenal ke seluruh
Malaysia dengan stretagi pemasaran yang bijak dan tidak pernah mengabaikan
tanggungjawab sosial seperti MILO percuma untuk hari sukan dan tidak pernah
menaikkan harga produk Nestle’ walaupun harga bahan mentah sentiasa
meningkat.[2]
[maksima
4m]
iii.
Huraikan strategi campuran pemasaran yang digunakan oleh syarikat
Nestle’ untuk meluaskan pasarannya. [16]
1.
Produk[1]
·
Berasaskan makanan dan minuman.[1]
·
Makanan dan minuman untuk semua
peringkat[1]
o
Contoh: Milo untuk seisi keluarga,
Susu dan sos untuk bahan masakan, Koko
Crunch, Honey Stars, Cookie Crisp, Koko Crunch Duo untuk sarapan pagi
kanak-kanak, bijirin untuk bayi, aiskrim untuk semua golongan.[1]
·
Menekankan khasiat terhadap produk
yang dihasilkan seperti mengurangkan kandungan garam, gula, dan lemak.[1]
·
Semua produk keluaran Nestle
adalah halal.[1]
·
Produk dikeluarkan adalah untuk
kegunaan domestik dan juga eksport.[1]
[maksima 4m]
2.
Harga[1]
·
Harga sentiasa rendah/tidak
dinaikkan[1] bagi memastikan Nestle’ dapat menembusi dan menguasai syer pasaran
domestik dan antarabangsa.[1]
·
Nestle’ Continuing Excellence Initiatives (NCEI)[1] dilaksanakan bagi memastikan
harga produk tidak dinaikkan walaupun harga komoditi/bahan mentah dinaikkan
oleh pihak lain.[1]
[maksima 4m]
3.
Promosi[1]
·
Nestle’
memperkenalkan “Good Food, Good Life”[1]sebagai slogan untuk menarik minat pelanggan menggunakan
produk yang ditawarkan.[1]
·
Kaedah
promosi melalui media elektronik seperti laman web, blog, television, radio dan
media cetak seperti akhbar, majalah dan risalah.[1]
·
Promosi
produk minuman Milo ke seluruh negara terutamanya pada karnival ataupun
kejohanan sukan di sekolah-sekolah.[1]
[maksima 4m]
4.
Pengedaran[1]
·
Produk
Nestle’ ini boleh didapati di pasar raya besar seperti Tesco dan Giant
sehinggalah ke kedai-kedai runcit di seluruh Malaysia.[1]
·
Nestle’ mempunyai 22 buah van milo
sebagai pengangkutan untuk bergerak dan promosi ke seluruh negara.[1]
·
Nestle diedarkan ke pasaran
domestik dan antarabangsa. [1]
[maksima 4m]
iv.
Huraikan lini produk syarikat nestle’ daripada aspek kedalaman dan
kelebaran produk.[8]
Kelebaran produk
Nestle’
- Bilangan barisan atau
lini produk yang ditawarkan
oleh Nestle kepada pengguna.[1]
- Nestle’ menawarkan pelbagai jenis produk seperti
1.
Minuman[1]
2.
Bijirin bayi[1]
3.
Aiskrim[1]
4.
Sos[1]
5.
Makanan untuk
sarapan[1]
[maksima 4m]
1.
Kedalaman(kepanjangan)
produk Nestle’
- Kepelbagaian atau bilangan item produk dalam satu lini/barisan
produk.[1]
- Contoh:
1.
Aiskrim-Mat Kool, Nestle Drumstick, Le
Cremaria[1
2.
Sos-tiram, cili,
tomato[1]
3.
Makanan untuk
sarapan- mengeluarkan
Koko Crunch, Honey Stars, Cookie Crisp, Koko Crunch Duo.[1]
4.
Minuman-Milo,
susu[1]
[maksima 4m]
No comments:
Post a Comment