Monday, March 6, 2017

JIKA ANDA GAGAL


ASSALAMUALAIKUM...

JANGAN BERSEDIH SEKIRANYA ANDA GAGAL MENDAPAT KEPUTUSAN YANG ANDA HARAPKAN, ANGGAPKAN ADA HIKMAH DI SEBALIK KEPUTUSAN YANG DICIPTAKAN OLEH TUHAN ITU, TATKALA ANDA SENDIRI YANG MENGETAHUI SEBAB2 NYA KEGAGALAN ANDA ITU, MUNGKIN:

1. ANDA KURANG PERSEDIAAN2. ANDA KURANG LATIHAN3. ANDA TERSALAH JAWAB4. ANDA TIDAK SIHAT SEMASA EXAM5. ANDA MEMANG MALAS UNTUK BELAJAR6. ANDA ALPA DALAM PEMBELAJARAN7. ANDA TERLUPA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA GURU YANG MENGAJAR ANDA8. ANDA TELAH MEMBUATKAN GURU ANDA TERSINGGUNG DAN LUPA MEMINTA MAAF9. ANDA TURUN KE SEKOLAH TANPA RESTU IBU BAPA ANDA.10. ANDA ADA MENYEBUT PERKATAAN 'AHH' KEPADA IBU BAPA ANDA MENYEBABKAN MEREKA TIDAK MEREDHAI ANDA11. ANDA KURANG SOLAT 5 WAKTU12. ANDA JARANG MEMOHON PERTOLONGAN DARIPADA ALLAH13. ANDA RASA ANDA SEORANG YANG HEBAT.14. ANDA MEMAKAN MAKANAN YANG TIDAK HALAL15. ANDA TELAH MENYAKITKAN HATI SESEORANG, DAN DIA TIDAK MEMAAFKAN ANDA.

16. SEORANG PELAJAR SAYA BERKATA...DERHAKA KT CIKGU..SMGA DIA INSAF DAN BERJAYA MENDAPAT KPTSAN CEMERLANG NANTI..  ....AMINNN
JADI RENUNGLAH DI MANA SILAP ANDA, JANGAN PERSALAHKAN ORANG LAIN ATAS APA YANG BERLAKU ATAS DIRI ANDA. ORANG YANG SENTIASA MENGAKUI KESILAPAN DIRI ADALAH ANTARA ORANG YANG AKAN BERJAYA KELAK.


No comments:

Post a Comment